Basket 0
Povzetek košarice

Košarica je prazna

Dodaj izdelke
×

Vpiši iskalni niz

NASVETI ZA USPEŠNO SAJENJE PARADIŽNIKA V MESECU MAJU

Maj je odličen čas za sajenje paradižnika, saj se temperature dvigujejo, zemlja pa se segreva. To ustvarja optimalne pogoje za rast in razvoj priljubljene zelenjave.

Če razmišljate o sajenju paradižnika v svojem vrtu, je tukaj nekaj koristnih nasvetov, ki vam bodo pomagali doseči uspeh:

  • Izbira prave sorte: Pri izbiri sorte paradižnika upoštevajte svoje podnebje, razpoložljiv prostor in osebne preference. Nekatere sorte so bolj primerne za toplejše podnebje, medtem ko druge bolje uspevajo v hladnejših regijah. Prav tako razmislite o velikosti in okusu plodov. 

  • Priprava tal: Pred sajenjem paradižnika dobro pripravite zemljo. Odstranite plevel, zrahljajte zemljo in dodajte organsko snov, kot je kompost, da izboljšate strukturo tal in zagotovite vsa potrebna hranila vašim rastlinam. 


  • Lokacija: Izberite sončno lokacijo. Rastline potrebujejo vsaj 6-8 ur neposredne sončne svetlobe na dan za optimalno rast in tvorbo plodov


  • Razmik med rastlinami: Upoštevajte priporočeni razmik med rastlinami, ki je odvisen od sorte paradižnika in načina gojenja. Na splošno naj bo razmik med rastlinami približno 45-60 centimetrov, da imajo rastline dovolj prostora za rast in prezračevanje. V vmesni prostor lahko spomladi posadimo solato, poleti pa motovilec ali špinačo  • Redno zalivanje: Pazite, da rastline paradižnika ne izsušijo. Redno zalivajte, vendar se izogibajte prekomernemu zalivanju, ki lahko povzroči gnitje korenin. Zalivajte rastline zgodaj zjutraj ali pozno popoldne, da se izognete izhlapevanju vode.


  • Gnojenje: Redno gnojite z uravnoteženim gnojilom, ki vsebuje potrebne hranilne snovi, kot so dušik, fosfor in kalij. Prekomerno gnojenje lahko privede do prekomerne rasti listov na račun tvorbe plodov, zato upoštevajte navodila na embalaži gnojila.


  • Zaščita pred škodljivci in boleznimi: Redno pregledujte rastline paradižnika in spremljajte morebitne znake škodljivcev ali bolezni, kot so listne uši, gosenice ali plesen. Pravočasno ukrepajte z uporabo naravnih ali organskih metod nadzora škodljivcev in bolezni. Sledite navodilom, skrbite za svoje rastline in kmalu boste uživali v sočnih, domačih paradižnikih direktno iz vrta.

 Vaš Agrocom


Nazaj na seznam