Basket 0
Povzetek košarice

Košarica je prazna

Dodaj izdelke
×

Vpiši iskalni niz

MREŽE PROTI TOČI: ZAŠČITA KMETIJSKIH PRIDELKOV

Kmetijstvo, ki velja za eno izmed ključnih gospodarskih panog, je pogosto izpostavljeno neugodnim vremenskim razmeram in pojavom, med katere spada tudi toča. Ta članek vam bo podrobno predstavil kaj so mreže proti toči, njihove prednosti, vrste in načine uporabe.

Kaj so mreže proti toči?

Mreže proti toči so posebej oblikovane mreže, katere se postavijo nad kmetijske površine (sadovnjake, vinograde, vrtove itd.), da zaščitijo pridelke in rastline pred poškodbami. Mreže so najpogosteje narejene iz kakovostnega polipropilena, ki je po večini odporen tudi na UV sevanje, kar zagotavlja dolgotrajno uporabo.

Prednosti mrež proti toči

1. Zaščita pridelka: Glavna prednost je seveda zaščita pridelkov pred poškodbami, ki jih povzroča toča. S postavitvijo mrež nad različne obdelovalne površine se zagotovi obstojnost tako rastlin kot pridelkov na njih, kar kmetom predstavlja večji zaslužek oz. manjšo finančno izgubo.

2. Dolga življenjska doba: Mreže so narejene iz trpežnih materialov, ki so poleg raznih vremenskih pojavov odporni tudi na UV sevanje. To pomeni, da se mreže lahko uporabljajo na daljši rok, brez potrebe po zamenjavi.

3. Dodatna zaščita: Poleg zaščite pred točo mreže nudijo tudi dodatno zaščito pred pticami, močnim vetrom in drugimi škodljivci. Tukaj si lahko ogledate ponudbo dodatnih mrež za ostale vremenske pojave in škodljivce.

Vrste mrež proti toči

1. Pletene mreže: So najpogostejša izbira in so narejene iz pletenih polietilenskih niti. So lahke in učinkovite, hkrati pa enostavne za postavitev.

2. Tkane mreže: So bolj robustne in nudijo večjo zaščito, vendar so tudi nekoliko težje in zahtevajo močnejšo konstrukcijo za postavitev.

3. Monofilamentne mreže: So narejene iz enega niza polietilena, kar jim daje dodatno trdnost in vzdržljivost.

Način postavitve mrež proti toči

  1. Priprava terena: Pred postavitvijo mrež je potrebno pripraviti teren, zagotoviti ustrezne nosilne konstrukcije in preveriti stabilnost tal.
  2. Postavitev konstrukcije: Mreže se običajno pritrdijo na lesene ali kovinske stebre, ki morajo biti dovolj visoki, da mreža ne pritiska na rastline.
  3. Pritrditev mreže: Mreža se razpne čez konstrukcijo in pritrdi z vrvmi ali posebnimi sponkami. Pomembno je, da je mreža dovolj napeta, da prenese težo toče, vendar ne preveč, da se ne bi pretrgala.

Vzdrževanje: Mreže je potrebno redno pregledovati in vzdrževati, da se prepreči morebitne poškodbe ali raztrganine.


Nazaj na seznam